گریتینگ

گریتینگ

گریتینگ

نوعی شبکه ی فولادی یا فایبرگلاس می باشد که با داشتن خواصی همچون مقاومت بالا، امکان عبور نور و هوا، زیبایی ظاهری و قیمت کمتر نسبت به گزینه های مشابه به عنوان یکی از پرکاربردترین انتخاب ها جهت پوشش کف (walk way) و پله ی کارخانه ها و ساختمان های شهری شناخته شده است.

گرتینگ دارای انواع مختلفی می باشد که بهتر است پیش از خرید در خصوص آن ها اطلاعات لازم را داشته باشید. در ادامه شما را با انواع گریتینگ آشنا خواهیم کرد. این دسته از محصولات بر اساس ظاهرشان در سه دسته تقسیم بندی می شوند.

تیم تخصصی رستاک با افتخار آماده ارایه خدمات مشاوره در کلیه زمینه های فعالیت این مجموعه به مشتریان گرانقدر می باشد.

اسلات: سوراخ های روی محصول به صورت موازی هستند.

مشبک: سوراخ های روی محصول حالت مربع یا مستطیل دارند.

پانچ: محصول دارای سوراخ هایی دایره ای یا مربعی شکل است.

گریتینگ یا همان صفحات مشبک فلزی را با استفاده از تسمه یا میلگرد تولید میکنند. به عنوان مثال گریتینگ تسمه در تسمه، گریتینگ تسمه در میلگرد، گریتینگ تسمه در چهارپهلوی تابیده شده. که در این بین بیشترین کاربرد را گریتینگ تسمه در میلگرد داشته. آنهم به علت وزن کمتر نسبت به مقاومت یکسان با گریتینگ تسمه در تسمه و نیز سرعت بالاتر پروسه تولید این نوع گریتینگ.

مشخصات گریتینگ

این محصولات از بخش های مختلفی تشکیل می شوند. هر بخش وظیفه خاصی را برعهده دارد و رعایت کلیه استانداردها الزامی است.

تسمه بابر

تسمه مهم ترین بخش شبکه است و میزان مقاومت، کشش و باربری شبکه گریتینگ به آن ها بستگی دارد. اصولا از تسمه های ماشین کار استفاده می شود اما باز هم براساس این که گریتینگ چه استفاده ای دارد و بر اساس درخواست متقاضی آن محل نصب نوع تسمه ها متفاوت خواهد بود. پیش از خرید گریتینگ لازم است بدانید که میزان توانایی و تحمل این محصول به مشخصاتی اعم از ضخامت، ارتفاع و طول تسمه وابسته می باشد به طوری که با ضخامت و ارتفاع رابطه مستقیم داشته و با طول تسمه رابطه عکس دارد.

تیم تخصصی رستاک با افتخار آماده ارایه خدمات مشاوره در کلیه زمینه های فعالیت این مجموعه به مشتریان گرانقدر می باشد.

رابط

از تسمه و میلگرد رابط هایی تهیه می شود که کاربرد اصلی آن ها ممانعت از خراب شدن شکل هندسی شبکه است. رابط و تسمه به صورت عمودی به یکدیگر متصل می شوند. لازم به ذکر است که وظیفه رابط تنها برقراری استحکام و شکل هندسی گریتینگ بوده و در واقع وزنی بر آن وارد نمی گردد. ضخامت و فاصله بین آن ها تاثیری در میزان مقاومت شبکه ندارد و تنها عبور و مرور را تسهیل می کند. به عنوان مثال در مکان های پر رفت و آمد فاصله بین رابط ها بسیار کم است تا مشکل گیر کردن پاشنه کفش در شبکه رخ ندهد کاهش فاصله رابط ها ممکن است موجب بروز مشکلات جوش شود به همین دلیل در چنین شرایطی از دستگاه های مخصوصی جهت جوش دادن استفاده می شود. ساختار گریتینگ مانند عرشه فولادی بوده و از چندین مقطع فولادی دیگر تولید می گردد بنابراین قیمت این محصول نیز مانند قیمت عرشه فولادی به هزینه نهایی مقاطع فولادی تشکیل دهنده آن وابسته می باشد. برای مثال قیمت میلگرد به طور مستقیم بر نرخ گریتینگ تاثیرگذار است.

نگهدارنده

نگهدارنده ها وظیفه ثابت نگه داشتن تسمه ها را برعهده دارد و در توان باربری شبکه تاثیر نخواهند داشت بلکه تنها روی ظاهر سازه تاثیرگذار هستند. می توانند در انواع و اقسام مختلف مثل میلگرد، تسمه و نیم تسمه در نظر گرفته شوند.

چشمه

منظور از چشمه یا مش بندی فاصله بین تسمه های باربر و رابط ها است. هر چه فاصله بین تسمه های باربرها کمتر باشد استحکام شبکه افزایش خواهد یافت. البته در تعیین این فواصل، مکانی که شبکه در آن  قرار می گیرد و میزان استحکام نیز باید در نظر گرفته شود. مورد دوم فاصله بین رابط ها است که باید از فاصله بین باربرها بیشتر باشد. مش بندی در وزن گریتینگ تاثیرگذار است. چشمه با دو عدد به صورت w*z نمایش داده می شود منظور از اولین عدد، فاصله بین تسمه ها و منظور از عدد دوم فاصله رابط ها بر حسب میلی متر است.

کاربرد گریتینگ

ابتدا باید به این نکته دقت کنید که این شبکه در چه مکانی و برای چه نیازی مورد استفاده قرار می گیرد.

ساخت فیلتر جریان آب: یکی از کاربردهای شبکه این است که به عنوان فیلتر جریان آب یا درپوش کانال های آب مورد استفاده قرار می گیرد.

کف پوش پله: در پله های اضطراری، پله کارخانه ها، ساختمان سازی و… کاربرد دارد که علاوه بر استحکام موجب عبور نور نیز خواهد شد.

تهویه هوا: این محصول در مکان هایی که به نور و استحکام بالایی نیاز است مانند نورگیر، پوشش ها و تهویه هوا نیز به وفور یافت می شود.

کف پوش مکان های عملیاتی: در مکان هایی که عملیات ساختمانی انجام می شود و عبور و مرور روی آن زیاد است می توان از این توری استفاده کرد.

گریتینگ تعاریف های متعددی دارد، در اینجا به برخی از تعاریفی که برای این محصول گفته شده است اشاره می کنیم:

۱- عنصری که با وجود وزن کمی که دارد از ظرفیت باربری بالا برخوردار است.

۲-  یک شبکه چوبی یا فلزی که برای بستن یا کف دهانه استفاده می شود.

۳- یک پارتیشن، پوشش، یا قاب میله یا میله موازی

۴- مجموعه ای از خطوط نزدیک موازی به هم یا میله های حاکم بر روی یک سطح صیقلی

انواع گریتینگ

گریتینگ فلزی: از پرکاربردترین نوع Grating می باشد که تولید و در صنعت استفاده می شود. گریتینگ فلزی خود نیز به 2 نوع فلزی سیاه (عمدتا St37) و گالوانیزه دسته بندی می شود.

گریتینگ آلومینیومی : این نوع علاوه بر زیبایی از جرم حجمی کم برخوردار است که جزو گرتینگ های سبک به شمار می رود و خوردگی و پوسیدگی کمتری نیز دارد.

گریتینگ استنلس استیل : استنلس استیل مقاوم در برابر زنگ زدگی ، خوردگی و اسیدهای خورنده است که با توجه به شرایط خاص آب و هوایی و محیطی از این نوع بکار می رود.

گریتینگ کامپوزیت: در این نوع از مواد کامپوزیتی برای تولید استفاده می شود که از مقاومت خوبی نیز برخوردار است و به فایبرگلاس نیز نامیده می شود.

انواع گریتینگ از نظر جنس

۱ – گریتینگ فلزی

این محصول با استفاده از تسمه ها و میلگرد های فولادی در ابعاد نامحدود ساخته میشود. درپوش فلزی دارای کاربردهای فراوانی است و در برنامه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.

این محصول انتخابی ایده آل برای پروژه هایی است که در آن از سنگرها و پله ها گرفته تا کف سازی و کف پوش استفاده می شود. درپوش فلزی طیف وسیعی از نیاز مخاطبان را پوشش می دهد و برای اینکه از آسیب های محیطی در امان بماند نیاز به پوششی مقاوم دارد.

برای پوشش درپوش فلزی از موادی مثل رنگ و گالوانیزه استفاده می شود. در گریتینگ گالوانیزه، بعد از ساخت  گریتینگ بر روی آن روکشی از جنش گالوانیزه گرم  با ضخامت حدود ۹۰ میکرون قرار میگیرد که باعث میشود در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم شود.

گریتینگ گالوانیزه یکی از مقاوم ترین انواع درپوش است که دلیل این استقامت نوع پوشش به کار گرفته شده در آن است. از جمله کاربردهای این محصول می توان به کفپوش پله، پوشش سنگر، راهروها، کفپوش، طبقه های اشکوب، پله های اضطراری و غیره است.

۲ – گریتینگ کامپوزیت

گریتینگ فایبرگلاس یا همان کامپوزیت نوعی دیگر از گریتینگ است که با توجه به متریال آن ویژگی هایی متفاوت با گریتینگ فلزی دارد. مهمترین مزیت این درپوش نسبت به انواع فلزی علاوه بر برتری در خواص مکانیکی و شیمیایی این است که نسبت به نیاز و درخواست مشتری میتوان خواص محصول نهایی را در بازه وسیعی تغییر داد.

همچنین در مکان هایی که با توجه به شرایط محیطی مانند رطوبت یا خورندگی محیط نمیتوان از گریتینگ فلزی استفاده نمود، کامپوزیت جایگزین مناسبی برای آن است. مانند صنایع غذایی ، آزمایشگاه ها، کارخانجات بهداشتی، صنایع داروسازی و  پزشکی، آشپزخانه های صنعتی ،موتورخانه، صنایع نفت و گاز، پالایشگاه ها، محیط های بهداشتی و استریل و … کاربرد دارد.

ویژگی های منحصر به فرد گریتینگ کامپوزیت عبارتند از:

  • استقامت بالا در برابر حرارت
  • استقامت بالا در برابر محیط های اسیدی و الکتروشیمیایی
  • انعطاف شکلی در برابر درخواست مشتریان
  • عایق الکتریسیته و گرما

۳  گریتینگ استیل

در ابعاد مختلف و طرح های متنوع و برای کاربری های مختلف قابل طراحی و تولید میباشد. گریتینگ استنلس استیل به ویژگی مقاومت در برابر زدگی و خوردگی و عمر بالا معروف است. این محصول با وجود هزینه تولید نسبتا بالا طرفداران زیادی در صنعت داروسازی، شیمیایی و غذایی، آشپزخانه های صنعتی، مخازن، نگهداری شیر، درپوش، کفشور، صافی و … دارد. دلیل این موضوع را می توان مقاومت بالای گریتینگ استیل در فضای های اسیدی و بسیار مرطوب است. این محصول همچنین زیبایی منحصر به فردی دارد و در محیط هایی که زیبایی بصری اولویت است به کار گرفته می شود.

همانطور که پیش از آن گفته شد برای مقاوم سازی گریتینگ فلزی از نوعی پوشش استفاده می شود که به آن خاصیت ضدرنگ می دهد. اما چگونه است که گریتینگ استیل به صورت طبیعی و بدون روپوش خاصیت ضدزنگ را دارد؟ پاسخ این سوال را می توان در آلیاژهای استفاده شده در این محصول جستجو کرد که شامل درصدی از کروم و آهن است. گریتینگ استیل حتی این ویژگی را دارد که جذب آهن ربا نشود و دلیل تمام این شگفتی ها استفاده از نوعی خاص از ورق استیل است که آن ۳۰۴ می باشد.

۴- گریتینگ چدنی

این نوع درپوش از جنس چدن داکتیل تولید میشود و به نوعی محکم ترین گریتینگ برای استفاده در فضاهایی با تردد بالای خودرو و یا پیست اسب سواری و … محسوب می شود. گریتینگ چدنی انتخابی مناسب برای درپوش روی کانال آب یا کانیوو های حاشیه خیابان ها ، رمپ پارکینگ ساختمان های مختلف و محوطه کارخانجات و فضاهای مختلف دیگر به حساب می آید. این محصول به دلیل هزینه قالب بسیار بالا در ابعاد محدودی تولید میشود و ابعاد آن معمولا درطول های ۵۰ سانتی متر و عرض های ۱۳ تا ۲۰ سانتی متر می باشد. نکته مهم درباره گریتینگ چدن کلاس وزنی آن می باشد که برای محیط هایی با تردد بالای خودرو حتما باید کلاس وزنی آن عدد ۲۵ تن یا ۴۰ تن باشد.

انواع گریتینگ از نظر ساختاری

  • شبکه فولادی از نوع تسمه در تسمه
  • شبکه فولادی از نوع تسمه در نیم تسمه
  • شبکه فولادی از نوع تسمه در میلگرد
  • شبکه فولادی از نوع تسمه در ۴پهلوی تابیده

لازم به ذکر است گریتینگ تسمه در میلگرد از آن جایی که بازه ی زمانی تولید آن کوتاه تر است طرفداران مخصوص به خود دارد.

وزن گریتینگ

وزن درپوش یکی از مشخصاتی است که به صورت مستقیم بر روی قیمت و تصمیم خریدار تاثیر می گذارد. این مسئله به عوامل متقاوتی بستگی دارد مثلا هرچه ضخامت و ارتفاع تسمه باربر بیش تر باشد، وزن این محصول بالا تر است و در پی آن قیمت درپوش افزایش می یابد.

فرآیند ساخت گریتینگ

فرآیند تولید گریتینگ های فلزی به دو روش ذیل انجام می شود :

روش اول : تولید با روش جوش CO2

روش دوم : تولید با روش الکتروفورج یا ماشینی

گریتینگهای کامپوزیتی یا فایبرگلاس مناسب جهت استفاده در پوشش سطوح ،ودرصنایع مختلف مانندصنایع غذایی،صنایع شیمیایی،صنایع برق،آب وفاضلاب و…و درمحیط های که مقاومت در برابر خوردگی و تحمل باراز اهمیت ویژه ای برخوردار است مورد استفاده قرار میگیرد.

 

تقسیم‌بندی گریتینگ بر اساس ظاهر

گریتینگ بر اساس ظاهر که کاربرد و روش تولید متفاوت دارند به سه گروه یا اصطلاح معروف شناخته شده‌اند:

گریتینگ اسلات: گریتینگی است که شبکه آن از سوراخ‌های موازی یا نرده‌ای تشکیل شده است.

گریتینگ پانچ: به گریتینگی که شبکه آن از پانچ شدن سوراخ‌های مربعی و دایره‌ای تشکیل می‌شود، گفته می‌شود.

گریتینگ مشبک: گریتینگی است که سوراخ‌هایش به صورت مستطیل و مربع است و تنها از تسمه و نیم‌تسمه برای رابط استفاده می‌شود.

تقسیم‌بندی گیریتینگ بر اساس مقاومت وزنی استاندارد بین المللی EN1433 اروپایی

با توجه به این که استحکام و وزن گریتینگ در کاربردهای آن برای تحمل بار اهمیت دارد و وزن آن با پارامترهایی مثل ضخامت، طول و جنس اجزای تشکبل دهنده آن تعیین می‌شود، استاندارد اروپایی این محصول صنعتی را در چند کلاس پرکاربرد زیر تقسیم کرده است:

کلاس A15: گریتینگ‌های تهیه شده با این کلاس قابلیت تحمل یک و نیم تن به ازای هر محور خودرو دارند و معمولا برای فضاهای با تردد عابرین پیاده مناسب است. فضاهایی مثل محوطه‌های بدون تردد اتومبیل، آشپزخانه‌های صنعتی، استخر، موتورخانه و …

کلاس B125: از این کلاس در کف پارکینگ‌ها، شروع و انتهای سطح شیب‌دار (رمپ) پارکینگ‌های خصوصی، کف کارخانه‌ها و سایر فضاهای مشابه که اتومبیل‌های سبک تردد دارند، می‌توان استفاده نمود و گریتینگ این کلاس قابلیت حمل بار تا ۱۲/۵ تن به ازای هر محور خودرو را دارد.

کلاس C250: این کلاس مناسب فضاهای شهری، به عنوان جایگزین نهرهای روسی و یا شروع و انتهای سطح شیب‌دار پارکینگ‌های عمومی با تردد بالاست. همچنین در کف سوله‌هایی که ماشین آلات سنگین تردد دارند نیز می‌توان از این کلاس وزنی استفاده نمود. این کلاس قابلیت حمل بار تا ۲۵/۵ تن به ازای هر محور خودرو را دارد.

کلاس F900: این کلاس در کاربردهای خاصی مثل کف فرودگاه‌ها استفاده می‌شود و قابلیت تحمل بار تا ۹۰ تن را دارد.

در ادامه به معرفی چند گریتینگ معروف و پرکاربرد در صنعت که در دسته‌بندی‌های بالا قرار می‌گیرند، می‌پردازیم ولی قبل از آن نیاز است تا به پوشش‌دهی پرداخته شود.

پوشش شبکه فلزی و غیر فلزی

پوشش‌دهی برای انواع گریتینگ فلزی به سه حالت با استفاده از رنگ، پلی اتیلن و گالوانیزه گرم انجام می‌گیرد.

  • پوشش با رنگ از همه ارزان‌تر است و ضخامت کمتری دارد. البته گاهی ابتدا عملیات پوشش گالوانیزه گرم انجام می‌شود و سپس برای زیبایی بیشتر از رنگ هم روی آن استفاده می‌کنند.
  • پوشش پلی اتیلن سبک به جهت مقاومت در برابر خوردگی و عایق کردن در مقابل جریان الکتریسیته استفاده می‌شود. همچنین در برابر رطوبت عایق مناسب و متوسط ضخامت این پوشش ۷۰۰ میکرون است.
  • پوشش گالوانیزه گرم در صنایع پتروشیمی و کشتی‌سازی بیش‌ترین کاربرد را دارد و برای ایجاد مقاومت به زنگ زدگی ایجاد می‌گردد. همچنین ظاهر آن با این نوع روکش زیباتر می‌باشد.گاهی اوقات برای صنعت شهرسازی دیده شده است که گریتینگ‌های مورد نیاز را در پارکینگ‌ها و حتی راه پله‌ها با گالوانیزه گرم پوشش می‌دهند. گریتینگ گالوانیزه با متوسط ضخامت ۸۰ میکرون بر اساس استاندارد ASTM A132 در کارگاه‌ها به علت این که امکان تابیدگی در حین گالوانیزه وجود دارد، قلاب‌های ویژه‌ای برای گالوانیزه تعبیه می‌کنند.

کاربردهای گریتینگ

از موارد استفاده گریتینگ می‌توان به استفاده در مخازن نفت و گاز، سکوهای نفتی، کشتی‌سازی، راه‌پله‌های فرار، پله‌های اسپیرال (گردان)، سازه‌های فلزی، دریچه‌های کانال و… اشاره کرد که در ادامه به کاربردهای ان به تفکیک صنعت آشنا خواهیم شد.

استفاده در صنعت پتروشیمی برای کف‌پوش، پله‌های سازه‌های شرکت‌های پتروشیمی، کف پوش دور مخازن پتروشیمی و پله‌های اسپیرال به علت نیاز به گریتینگ در پالایشگاه های نفت، سازه‌های فولادی، سکوهای نفتی و مخازن نفت و گاز

در صنعت کشتی سازی به علت عبوردهی نور، هوا و آب برای کف‌پوش در بعضی نواحی کشتی

در صنایع غذایی برای روکش دریچه های فاضلاب کف کارخانه به علت عبور و مرور مداوم لیفتراک در محیط کارخانه استفاده از گریتینگ های مستحکم و با ضخامت تسمه بالا یا فایبرگلاس نیاز است.

در صنعت ساختمان به علت الزامی بودن ایجاد پله فرار در ساختمان‌های مرتفع، ایمنی و هزینه کم از آن برای کف‌پوش و سازه فولادی استفاده می‌شود.

در پل‌سازی برای افزایش ایمنی و استحکام آن

در شهرداری برای دریچه‌های فاضلاب شهری (معمولا از جنس فولاد ST37 و یا CK45 به عنوان پرکاربردترین گریتینگ‌های تولیدی در شهرسازی)

قیمت روز گریتینگ

قیمت گریتینگ، به خاطر بالا بودن میزان تقاضا این محصول مدام در حال بالا و پایین شدن است نرخ آن به صورت روزانه تغییر می‌کند. عوامل مختلفی بر روی قیمت روز گریتینگ تأثیرگذارند که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به: وزن شبکه‌های توری، ضخامت چارچوب‌های فولادی و شکل گریتینگ اشاره کرد.

قیمت گریتینگ فلزی

قیمت گریتینگ فلزی، به طور معمول بر اساس فاکتورهایی نظیر: جنس گریتینگ، نوع آن، مش بندی و حجم گریتینگ مورد نظر تعیین می‌شود. از دیگر مواردی که تأثیر مستقیم و مهمی بر روی قیمت روز گریتینگ فلزی دارد متریال مورد استفاده در ساخت آن است. عوامل جانب دیگری نیز بر روی قیمت این محصول تأثیرگذارند که از جمله آنها می‌توان به مواردی مانند: نرخ دلار، نرخ روز گریتینگ در بازار، میزان عرضه و تقاضا محصول و … اشاره کرد.

قیمت انواع گریتینگ

یکی از عوامل مهم که بر نرخ این محصول تاثیر بسزایی دارد نوع آن است؛ این محصول انواع متفاوتی از لحاظ جنس، اتصالات و ظاهر دارد:

از لحاظ ظاهری این محصول به سه گروه تقسیم می‌شود که عبارتند از: مشبک، اسلات و پانچ؛ در نوع مشبک چشمه‌ها به صورت مربع و مستطیل، در نوع اسلات چشمه‌ها موازی و باریک بوده و در پانچ چشمه‌ها به صورت مربع و دایره است.

همچنین دسته‌بندی دیگر براساس اتصالات، بر چهار حالت تسمه در تسمه، تسمه در نیم تسمه، تسمه در میلگرد و تسمه در چهارپهلو تقسیم است.

دسته بعدی که تاثیر چشمگیری در نوع کاربرد و افزایش یا کاهش قیمت آن دارد از لحاظ جنس عبارتند از: فلزی، گالوانیزه، آلومینیوم، فایبرگلاس، چدنی و استیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *